Kurser

posted in: Blogg | 2

Kors i taket, ett blogginlägg! Jag tänkte uppdatera er, kära läsare, om de kurser som är planerade till hösten. Som det ser ut nu blir det inte så många, eftersom jag kommer ha tre olika kurser på HV, bland annat en helgkurs som går under hela läsåret. Vilket ska bli jättekul, tack till er som anmält er! Men utöver det är det inplanerat

8-9/10 Kurs i påsöm på Nääs slöjdseminarium utanför Lerum.

22-23/10 Kurs i påsöm hos hemslöjden i Linköping

För er som inte kan vänta till hösten, och bor i Östergötland eller i närheten, kommer jag ha en workshop i grannlåtsbroderi hos Anna och Per Helldorf i Svalsjö, redan nu den 27/7. All info om det finns här. Hoppas vi ses där!

 

grannlåt

Upphängt och klart

posted in: Blogg | 4

Nu är dotterns namntavla äntligen färdigmonterad och på plats! Tillsammans med luftballongsmobilen tronar den över sängen. Med tanke på att vi bara har en annan tavla upphängd i sovrummet var det på tiden att något mer kom upp.

 

tavla 1

 

På tal om upphängning: vet ni hur man gör superenkla men stadiga hankar? Om inte kan jag visa det här:

 

tavla 2

 

Börja med att mäta ut och markera var den ska sitta.

 

tavla 3

 

Stick ner nålen i tyget en bit bort (här längst till vänster på tygramen) och sedan upp vid markeringen. Stick ner nålen igen där hanken ska sluta, dvs hur stor den ska bli. Cirka en cm brukar vara lagom.

 

tavla 4

 

Stick upp nålen igen i samma hål som första gången och upprepa proceduren. Dra inte igenom tråden helt, utan bara så att det bildas en ögla. Jag gjorde så att det blev två öglor, men för att få en kraftigare hank kan man trä flera gånger eller sy med dubbel tråd.

 

tavla 5

 

tavla 6

 

När man har skapat sin ögla syr man med tät langett runt den så att trådarna täcks helt (ursäkta mina fransiga fingertoppar! Det är den tiden på året…). Jag valde lintråd eftersom tyget är i lin, men man kan ta vilken tråd som helst egentligen, även om ullgarn kanske inte blir riktigt lika slitstarkt. Det beror på vad man gjort, som knäppe till armband är det här toppen! Resultatet ska se ut något liknande det här:

 

tavla 7

Capellagården – extramaterial!

posted in: Blogg | 2

Jag måste bara visa bilder på de här väskorna i shishabroderi som en av lärarna på Capellagården hade köpt i Indien. Visst är de härliga? Ett par av dem var alldeles täckta med små kedjestygn (ett av mina favoritstygn), de andra var gjorda med bl a flätsöm och de karaktäristiska speglarna. Shisha kommer från det persiska ordet för glas, shisheh, och gjordes först av glaskulor som slogs sönder i mindre bitar. Tekniken är vanligt förekommande i flera länder i Asien förutom Indien, som Afganistan, Kina och Indonesien. I vissa områden smyckar man främst kläder medan man på andra håll hänger upp broderade bonader med speglar, som skydd mot onda ögat.

 

shisha1

 

shisha2

 

shisha3

 

Jag gillade särskilt de här små hörntofsarna med metalldetaljer. Och uddkanten på bilden under här, den ser nästan ut att vara gjord i nån slags molateknik, alltså att man klipper ut och viker undan tyget. Kanten är nedsydd med nästan osynliga små stygn.

 

shisha4

 

På den här väskan var det en remsa med blommigt tyg, som dessutom hade små gula stygn med en blå tråd inträdd. Så tjusigt! Jag undrar om det ska föreställa något? Man kan titta på dem hur länge som helst och hitta nya detaljer.

 

shisha5

 

Capellagården

posted in: Blogg | 0

För ett par veckor sedan fick jag äntligen möjlighet att besöka Capellagården, som gästlärare på textillinjen. Så himla roligt att få uppleva miljön där! Även om det säkert är härligare på sommaren, när trädgårdslinjen är igång, så var det ett par vackra vinterdagar med rimfrost överallt.

 

cap1

cap2

 

Jag hann tyvärr inte kolla in i keramikverkstan, men både hos trä och textil var det full fart och fullt med inspirerande arbeten. (För att inte tala om matsalen… deras rostade tahini på sesam- och solrosfrön, smaksatt med honung, var helt underbar. Vilken lyx att få äta sådan mat varje skoldag.)

 

cap3

cap4

 

Textilarna hade haft ett väskprojekt på hösten, det här var ett av de fina resultaten. Tygtrycket var ett examensarbete från något tidigare år. Är det inte vackert? Både färgskalan och motivet… ah, lycka!

 

cap5

cap6

 

De här dansande klänningarna var förtjusande, sydda av Mamiko Nakamura.

 

cap7

 

Projektet de skulle jobba med nu utgick från boken ”Lille prinsen”. Vi hade en broderiworkshop där de först fick testa stygn och sedan brodera en bild från boken. Här växer Shoko Matsumotos tolkning av räven och sädesfälten fram.

 

cap8

 

Gänget i arbete. Om några veckor får jag åka tillbaka och vara med på deras redovisning, vilket ska bli jättespännande. (Och jag får äta mer tahini!) Till sist, en påminnelse broderad av Lara Bergström:

 

cap9

Liten björnbjällra

posted in: Blogg | 0

En av de första leksakerna dottern fick var en, om en ska vara ärlig, ganska galen liten stirrande plyschgroda som satt fast på ett armband. I den fanns en bjällra och tanken var väl att vi skulle fästa den på armen eller benet. Istället sitter den på bilbarnstolen och dottern stirrar lika galet tillbaka på den varje gång vi åker bil.

När min kompis fick sitt andra barn i somras gjorde jag en egen variant i form av en björn: idén var ju ganska rolig och det var ett lagom stort pyssel att hinna med.

bjällra1

Jag gjorde såhär: av hobbyfilt klippte jag ut två rundlar till huvud, en till nos, två vita och två svarta till ögon och till sist fyra bitar till öron.

bjällra2

Jag broderade först detaljerna på öronens framsidor och kastade ihop dem med moulinégarn. Sedan fästes alla delar till ansiktet på den ena huvudhalvan, innan även den syddes ihop med täta kaststygn.

bjällra 3

Innan jag sytt hela vägen runt stoppade jag in lite vadd och en bjällra. Sy gärna in bjällran i lite tyg så pinglar den bättre.

bjällra 4

Till sist är det bara att fästa huvudet på ett armband: det här är gjort av en remsa plysch och en bit kardborrband. För några månader sedan såg jag att en annan kompis’ dotter hade ett precis likadant, fast med en bil istället för groda. Så den som inte vill göra ett djur kan ju göra nån annan kul figur, typ en blomma eller en robot eller en frukt?

Nytt liv

posted in: Blogg | 8

För sju månader sedan fick jag barn. Det är därför det varit noll aktivitet på den här bloggen sedan i maj. Helt ärligt, hur hinner de här kvinnorna som lever på sitt bloggande med när de får barn? Nytt inlägg efter ett par dar hemma från BB? Har de barnflickor eller spökskrivare? De första tre månaderna hade jag inte en tanke på att sätta mig framför datorn: hade jag en stund över stod det högre på agendan att sova eller kanske ta en dusch? Vid det här laget har jag börjat jobba några dagar i veckan, på mina extrajobb, så det har inte funnits så mycket mer tid för att fota, redigera och skriva blogginlägg för det. Att få till det här inlägget har tagit dubbelt så lång tid som vanligt och har redan avbrutits flera gånger. Och då är ändå min sambo hemma och matar och byter blöja… Missförstå mig rätt, vi har fått ett väldigt ”lätt” barn som oftast är tillfreds och det är jättekul att vara med henne och se henne utvecklas. Jag menar bara att barn tar mycket tid och det ska de göra. Jag ska ändå göra mitt bästa för att hålla lite liv i den här bloggen, men om det dröjer mellan gångerna så beror det på det.

namntavla1

Varför kommer nu det här som ett ”avslöjande”? (Ni som följer mig på Instagram vet ju redan, även om jag postar ytterst få bilder på dottern.) Jo, av flera anledningar ville jag varken skriva att jag väntade barn och kommer inte heller blogga särskilt mycket om småbarnslivet. Det mesta hänger ihop med att jag och min sambo gått igenom tre missfall, varav två sena, innan vi lyckades få barn. Redan efter den första avbrutna graviditeten var det inte samma grej att berätta för folk att vi väntade barn. Det blev med tiden för smärtsamt att komma med glada nyheter för att någon månad senare säga att det inte funkat, igen. (Vi fick heller aldrig någon förklaring till missfallen, trots utredning, men den här gången åt jag blodförtunnande medicin, så kanske berodde de på små proppar i moderkakan.)

Under den tid vi försökt få barn har det i perioder varit oändligt jobbigt med allt som har med barn att göra: när ens egna barn dör innan de ens hinner födas är det väldigt, väldigt svårt att ta in andras bebislycka. All energi går åt till att orka sörja och orka försöka en gång till. Av hänsyn till andra i samma situation tänker jag inte lägga upp en massa gulliga småbarnsbilder. Jag har heller aldrig förstått grejen med att ständigt posta bilder på sina egna barn i sociala medier. Dels av hänsyn till deras integritet (hur många treåringar fattar ens vad internet är?) och dels för att det, ärligt talat, mest är intressant för nära och kära att se bilder på mitt barn. Man gör såklart ett eget val i den frågan, men det här är mitt val.

namntavla2

Däremot kan jag visa saker jag gjort till dottern, som den här födelsetavlan. Jag började på den när jag hade en kurs i grannlåtsbroderi på Nääs i höstas, utan att riktigt veta vad det skulle bli. Nu håller jag på och monterar den med en mjuk, sydd ram runtom. Det ska bli ett par hällor att hänga upp den i också, tids nog.

Och apropå kurser: glada nyheter för er som bor i Stockholm och vill lära er just grannlåtsbroderi! Den 12-13 mars kommer jag ha en kurs på Stockholms läns museum i Sickla, anordnad av Slöjd Stockholm. Här kan ni läsa mer om upplägg och anmälan. Hoppas vi ses!

Pteridophyta

posted in: Blogg | 3

Elisabeth Dunker heter en kvinna som har en väldigt populär blogg, kallad Fine Little Day. Hon gav ganska nyligen ut en bok med samma namn, som min sambo köpte men som jag inte tagit mig för att studera närmare förrän nu. Och se där, i den fanns ett väldigt fint uppslag med pressade växter, som ropade på att bli ett broderi.

 

ormbunke 1

 

Varför har jag aldrig broderat en ormbunke förut? Det var ju jätteskoj! Och kedjesöm är verkligen det bästa när man broderar på väldigt stretchig trikå: det följer med tyget men håller sig samtidigt fint på egen hand. Bara man inte drar åt stygnen för hårt, så.

 

ormbunke 2

 

ormbunke 3

 

En restspole från något vävprojekt hade precis rätt färg och grovlek. Hurra för att slippa gå ut och köpa nytt garn!

Engelska äpplen

posted in: Blogg | 1

Jag är nog lite seg i huvudet för tillfället (plus att jag har ont i händerna och knappt kan hålla i en penna), för det var länge sedan jag kunde sitta och skissa fram egna mönster. Det där med inspiration går verkligen i vågor. Men jag blev i alla fall superinspirerad när jag såg bilder av illustratören Tracey English på Instagram för ett tag sedan. Hon jobbar mycket med collage av målade papper (underbara färgskalor!) och när jag såg en bild på äpplen som hon höll på att jobba med rann skaparlusten till. Fast jag valde såklart att använda tyg istället. Det liknade det här:

 

äpplen 1

 

Applikationerna var väldigt enkla att göra. Rita upp äpple och blad på vanligt papper och klipp ut. Eller gör päron eller blommor. Eller något annat!

 

äpplen 2

 

Lägg sedan schablonen på baksidan av ett mönstrat tyg, rita runt och klipp ut. Kombinera färger och mönster du gillar. Här var det, passande nog, ett tyg med äppelmönster.

 

äpplen 3

 

äpplen 4

 

En sån här låda är bra att ha. Jag har större tyger noggrant vikta i en byrå, men alla småbitar sparas i sådana här ”rota-runt-lådor”. Samma sak med knappar och broderigarner. Det är nåt med det där letandet efter precis rätt tyg/knapp/garn som är rätt härligt.

 

äpplen 5

 

Nåla och sy fast äpplen och blad på plagget (eller var du vill ha dem). Nu går det alldeles utmärkt att sicksacka fast större applikationer med symaskinen, men de här är på gränsen, och bladen är på tok för små och pilliga. Så jag valde att sy fast alltihop för hand, men med liknande stygn. Sen fick jag ont i handen. Så bild på färdigt resultat kommer lite senare.

Lustgårdens blommor

posted in: Blogg | 11

För över ett år sedan började jag och Floda Hemslöjdsförenings ordförande, Anna Lundgren, att prata om ett samarbete. De har tidigare tagit fram pappersservetter med påsömsmotiv och ville nu göra något nytt, nämligen tyg på metervara. Och nu är det äntligen färdigtryckt och klart!

 

tyg 1

 

Inspirationen kommer även denna gång från påsömmen, men jag fick fria händer att göra en egen tolkning. Jag gillar särskilt att det gick att behålla den handritade känslan i trycket. Även om jag, rent hypotetiskt, skulle kunna något smidigt datorprogram (bara det faktum att jag inte kommer på nåt namn på ett sådant datorprogram säger väl allt) blir det ofrånkomligt en annan känsla i ett sådant mönster jämfört med ett handritat. Och eftersom påsömsbroderier ofta ritas upp på fri hand eller efter mallar passar det fint att även tyget ser ut att vara ritat för hand.

 

tyg 2

tyg 3

 

Tyget är tänkt att fungera lite som en målarbok, där man kan fylla i/brodera blommorna som man själv vill. Antingen fylla dem eller bara sy konturen, med lin- eller bomullsgarn. Men jag tycker det är himla tjusigt som det är också, med det svarta mot det naturfärgade. Tyget är halvlinne och passar lika bra till kuddfodral som till gardiner. Eller förkläden, som ni kan se i den här artikeln. För mer info, kontakta Floda hemslöjd.

 

tyg 4

Ny utställning om blekingesöm

posted in: Blogg | 4

Det har varit stiltje här på bloggen ett tag, mest för att jag är sjukskriven på halvtid för tillfället. Och det jag jobbar med de timmar jag jobbar varje dag är inte så fotovänligt… tillverkning av materialsatser varvat med planering. Men! Det händer ju som tur är saker på andra håll! I helgen var det till exempel vernissage för en ny utställning om blekingesöm på Blekinge museum i Karlskrona.

 

tehuva (2)

 

Jag har bland annat med den här tehuvan, som finns med i Karins broderier. Jag har tyvärr inte kunnat hitta någon komplett lista på deltagare, men några av de som är med är Emma Ihl, som går utbildningen Ledarskap i slöjd och kulturhantverk i Göteborg, mästerbrodösen Carina Olsson och Earl Foolish, som gör smycken. Utställningen visar med andra ord en blandning av tekniker och uttryck, inte bara broderi. På Blekinge museums Instagram kan man se lite fler bilder från själva utställningslokalen och hos Slöjd i Blekinge finns ett kalendarium med vad som händer under utställningsperioden, som sträcker sig ända till 10/1 2016.

 

1 2 3