Hur man syr foder

posted in: Blogg | 4

Nej, jag ska inte gå in på den högre skolan av klädsömnad och visa hur man syr foder i till exempel en jacka. Det finns det andra som gör mycket bättre. Men ett foder till ett broderat armband kan alla få till! Och så är det ju skönare att ha ett bomullstyg mot huden än alla trådändar och fästningar…

 

armband 1

Det första man får göra är att klippa ut en bit tyg som är ca 1-1,5 cm större än den broderade biten. Självklart behöver det inte vara pråligt grannlåtsbroderi, alla sorters broderade armband mår bra av den här behandlingen. Det här svängde jag ihop dag två på kursen i Örebro. En begränsad yta kan vara ganska bra för kreativiteten.

 

armband 2

Vik sedan bomullstyget på hälften, in mot broderiet, och pressa. Gör det på alla fyra sidor.

 

armband 3

Vik sedan tyget en gång till, upp över broderiet, och nåla fast.

 

armband 4

Nu ska man börja sy! Ta ett rakt stygn ner från kanttyget, genom broderiet och sedan snett upp i kanttyget igen. För extra finish ser du till att inte sticka igenom nålen i baksidan av fodret. Jag tycker att det är fint att stygnen får synas och gärna vara i en avvikande färg, särskilt om man har ett enfärgat tyg.

 

armband 5

… men eftersom det här tyget har ett ganska rörigt mönster valde jag att sy fast det med pyttestygn istället. Då ser man prickarna mer än stygnen, men det är som sagt en smaksak.

 

armband 6

Ett annat alternativ är att sy fast fodret med tråckelstygn. Här passade det extra bra eftersom det röda bandet som sitter mellan knapparna redan hade sådana på sig! Även läggsömmen tar upp det utseendet. Ja, ibland är det kul att supermatcha.

 

armband 7

Gör man tråckelstygn blir det nästan för pilligt att inte sy igenom fodrets baksida, så jag struntade i det. Öglan för knäppningen är det såklart bäst att bara sy fast i fodertyget.

 

armband 8

Till sist en köttig bild av min arm med armbandet på. Jag hade ingen snygg modell hemma som kunde ställa upp, men jag är hursomhelst väldigt nöjd med det här rödvitblåa alstret. Så vill du testa att sy något i grannlåtsbroderi kan jag verkligen rekommendera att göra ett armband: det går relativt fort, är användbart och fodret blir den där extra finishen. Lycka till!

 

4 Responses

  1. Bra förklaring och snygga armband. Funderar varje gång jag ser snygga broderade armband på varför jag inte använder armband. Jag gillar ju dessutom trefjärdedelsärm vilket borde vara den perfekta kombon ihop med armband.

  2. Tack för beskrivning. Är kortsidan bara vikt upp över på samma sätt? Ser ut så på bilden av det röda armbandet, men säker kan man ju inte så vara :-).

  3. karin@karinholmberg.se

    Ja precis, kanten är också dubbelvikt. Jag tycker det är enklare att börja med långsidan, men det gör man som man vill.

  4. […] på Karin Holmbergs blogg kan ni både få inspiration till armband i yllebroderier och få instruktioner på hur man fodrar […]

Leave a Reply