Det här med skånskt yllebroderi…

posted in: Blogg | 4

Det är en av de broderistilar jag tycker är allra finast men som jag samtidigt gjort minst av. Jag har inspirerats massor av gånger av figurer, blommor och kompositionen på gamla agedynor, men när jag ska göra själv så blir det aldrig särskilt likt hur det ”ska” se ut.

 

skåne 1

 

Det kan ha med färgerna att göra. Eftersom växtfärger inte riktigt är min tekopp, har jag mer av knalligt rosa, turkost, gult och ljusgrönt i garnsamlingen. Den här gången ansträngde jag mig ändå lite extra och la in en rödbrun nyans. Ni som har Hemslöjdens förlags böcker om yllebroderi kan roa er med att leta upp var inspirationen till de nedre blommorna kommer ifrån, samt kompositionen med två fåglar på en gren med knoppar. Det är ett väldigt bra sätt att komponera broderier på: plocka detaljer från lite olika håll och sätt ihop till en helhet. Alla kan inte rita fritt ur huvudet (och det gör inget).

 

skåne 2

 

Fåglarna är fyllda efter konstens alla regler, med stjälkstygn i rader. En cerise och en rödbrun tråd ger mer variation. Även grenarna är sydda med stjälkstygn, istället för min personliga favorit efterstygnet. Ändå tycker jag inte att det ser tillräckligt skånskt ut…

 

skåne 3

 

… men vad gör det? Den dagen jag ska kopiera en gammal kudde får jag väl anstränga mig mer med färgerna. Nu var tanken att få med de stygn som är utmärkande för skånskt yllebroderi och att göra något som är kul att brodera. Och eftersom tygbiten var den storlek den var blev det återigen en börs. Med dragkedja, mönstrat foder och ”handtag” av en bit band.

4 Responses

 1. Fint är det i alla fall. Väldigt fint!

 2. super que de jolies réalisations !!!!
  j’ aime beaucoup la broderie avec de la laine
  ANNY de bretagne FRANCE

 3. Sofia Blomgren

  när kommer du att ha kurs i skånskt yllebroderi?

  • karin@karinholmberg.se

   Hej!
   Jag brukar ha en kurs lite då och då som heter ”3 x yllebroderi”, där skånskt ingår. Har ingen sån kurs inplanerad nu, men kanske kan det bli en till hösten. Om du vill gå en mer renodlad kurs i skånskt yllebroderi rekommenderar jag att du kontaktar hemslöjden i Landskrona eller Elin som har bloggen ”Med nål och tråd”. Hon är en hejare på skånskt.

Leave a Reply