Capellagården – extramaterial!

posted in: Blogg | 2

Jag måste bara visa bilder på de här väskorna i shishabroderi som en av lärarna på Capellagården hade köpt i Indien. Visst är de härliga? Ett par av dem var alldeles täckta med små kedjestygn (ett av mina favoritstygn), de andra var gjorda med bl a flätsöm och de karaktäristiska speglarna. Shisha kommer från det persiska ordet för glas, shisheh, och gjordes först av glaskulor som slogs sönder i mindre bitar. Tekniken är vanligt förekommande i flera länder i Asien förutom Indien, som Afganistan, Kina och Indonesien. I vissa områden smyckar man främst kläder medan man på andra håll hänger upp broderade bonader med speglar, som skydd mot onda ögat.

 

shisha1

 

shisha2

 

shisha3

 

Jag gillade särskilt de här små hörntofsarna med metalldetaljer. Och uddkanten på bilden under här, den ser nästan ut att vara gjord i nån slags molateknik, alltså att man klipper ut och viker undan tyget. Kanten är nedsydd med nästan osynliga små stygn.

 

shisha4

 

På den här väskan var det en remsa med blommigt tyg, som dessutom hade små gula stygn med en blå tråd inträdd. Så tjusigt! Jag undrar om det ska föreställa något? Man kan titta på dem hur länge som helst och hitta nya detaljer.

 

shisha5

 

2 Responses

 1. Hej Karin!
  Åh jag har just hittat tillbaka till broderandet och är upp över öronen nyförälskad. Så härlig känsla! Men – en fråga till dig som är expert, är det möjligt att brodera korsstygn på vanlig bomulssväv? Jag skulle så gärna vilja brodera korsstygn på en vanlig kudde (köpte ett vanligt grått kuddfodral just detta ändamål!), men vet inte riktigt hur jag ska få till det.
  Kram och tack på förhand!

  • karin@karinholmberg.se

   Hej Linnéa!
   Visst går det! Allra enklast att få det snyggt är att tråckla fast ett räknelinne eller stramalj (dvs sånt man använder till korsstygn) på bomullstyget och brodera genom båda lagren. Du drar sedan bort ”korsstygnstyget”. I min första bok, ”Karins broderier”, har jag bl a gjort ett par T-shirts med den metoden. Lycka till!

Leave a Reply